Preskočiť na obsah

Jarná očista

    Rozmýšľali ste o tom, prečo takmer všetky náboženstvá majú na jar predpísaný pôst? 40 dňový predveľkonočný pôst, Ramadan… Ak pôjdeme ešte viac do histórie , tak jarné obdobie vždy bolo obdobím hladomoru, kedy sa chod  tela stával ketogénnym (prechod na používanie tukov ako paliva) v dôsledku prirodzeneho nedostatku potravy, obmedzeného množstva kalórií a nedostatku sacharidov. V prírode by sa podľa stravy našich predkov a našich cirkadiánnych rytmov mala strava(dodávka paliva) meniť. Sezónna strava je spojená so zmenami mikrobiálnej flóry. Tie na jar trávia tuky a vlákninu , tie letné trávia lepšie sacharidy. A keď si uvedomíme, že dve základné potraviny boli vždy sezónne – jedná sa o pšenicu a iné obiloviny, ktoré sa konzumovali po žatve a mlieko, ktoré sa nekonzumovalo na jar, kedy kravy privádzali na svet teliatka a mlieko spotrebovali oni a ľudia ho nekonzumovali.  Skúste odmedziť konzumáciu obilovín(hlavne chleba, pečiva, pizze, cestovín) a živočíšnych mliečnych výrobkov počas jedného  mesiaca na jar , čo stačí na obnovenie spaľovania tukov namiesto sacharidov ako preferovaného zdroja paliva. A potom zistíte, že ste zdravší, odchádza vám zimný tuk, nebudete zahlienení, nebudete mať upchatý nos, menšie alergie. A čo sa v tomto období odporúča jesť?

    Fazuľa a iné strukoviny súi ideálne. Keďže sú plynotvorné, treba ich namáčať a variť s vhodnými koreninami. Strukoviny sú prirodzené antidota proti vlhku a chladu jari. Fazuľa tiež poskytuje veľkú dávku vlákniny, ktorá sa viaže na žlč prenášajúcu toxíny a odvedie tieto toxíny na toaletu – prirodzenú súčasť jarného čistenia.

    Uvedomte si, že na jar je v prírode veľmi málo ovocia. Jablká (najlepšie zvoliť jablkové koláčiky z mandlovej múky, alebo čerstvo pripravené kompóty) sa môžu uchovávať počas zimy a na jar sú k dispozícii niektoré bobule. Vyvarujte sa sladkého ovocia, ako sú banány, melóny, mango a iných tropických plodov . Toxické na jar sú potraviny s pridaným škrobom alebo cukrom, ovocné šťavy, smotie, či džúsy.

    Pre konzumáciu sú vhodné hluzy a korene- zemiaky, batáty,topinambury. K jarnej strave patria orechy, semená. Vhodné sú ľahké druhy mäsa ako je hydina či ryby, ghee, kokosový olej, olivový olej.

    Poznámka: Ak máte podváhu alebo máte zdravotný stav, pred zmenou stravovania sa poraďte s lekárom.

    Bon appétite a užite si  veľký pôst pred  veľkonočnými sviatkami, ramadán alebo jarnú oslavu!

    Ak nechcete nič pre seba urobiť, využite bohatú ponuku supermarketov, nezabudnite prikúpiť vreckovky, lieky na alergiu, chrípku a “zázračné” produkty z reklám na chudnutie.