Rozmýšľali ste o tom, prečo takmer všetky náboženstvá majú na jar predpísaný pôst? 40 dňový predveľkonočný pôst, Ramadan… Ak pôjdeme ešte viac do histórie , tak jarné obdobie vždy bolo obdobím hladomoru, kedy sa chod tela stával ketogénnym (prechod na používanie tukov ako paliva) v dôsledku prirodzeneho nedostatku potravy, obmedzeného množstva kalórií a nedostatku sacharidov. V prírode by sa podľa stravy našich predkov a našich cirkadiánnych rytmov mala strava(dodávka paliva) meniť. Sezónna strava je spojená so zmenami mikrobiálnej flóry. Tie na jar trávia tuky a vlákninu , tie letné trávia lepšie sacharidy. A keď si uvedomíme, že dve základné potraviny boli vždy sezónne – jedná sa o pšenicu a iné obiloviny, ktoré sa konzumovali po žatve a mlieko, ktoré sa nekonzumovalo na jar, kedy kravy privádzali na svet teliatka a mlieko spotrebovali oni a ľudia ho nekonzumovali. Skúste odmedziť konzumáciu obilovín(hlavne chleba, pečiva, pizze, cestovín) a živočíšnych mliečnych výrobkov počas jedného mesiaca na jar , čo stačí na obnovenie spaľovania tukov namiesto sacharidov ako preferovaného zdroja paliva. A potom zistíte, že ste zdravší, odchádza vám zimný tuk, nebudete zahlienení, nebudete mať upchatý nos, menšie alergie. A čo sa v tomto období odporúča jesť?
Fazuľa a iné strukoviny súi ideálne. Keďže sú plynotvorné, treba ich namáčať a variť s vhodnými koreninami. Strukoviny sú prirodzené antidota proti vlhku a chladu jari. Fazuľa tiež poskytuje veľkú dávku vlákniny, ktorá sa viaže na žlč prenášajúcu toxíny a odvedie tieto toxíny na toaletu – prirodzenú súčasť jarného čistenia.
Uvedomte si, že na jar je v prírode veľmi málo ovocia. Jablká (najlepšie zvoliť jablkové koláčiky z mandlovej múky, alebo čerstvo pripravené kompóty) sa môžu uchovávať počas zimy a na jar sú k dispozícii niektoré bobule. Vyvarujte sa sladkého ovocia, ako sú banány, melóny, mango a iných tropických plodov . Toxické na jar sú potraviny s pridaným škrobom alebo cukrom, ovocné šťavy, smotie, či džúsy.
Pre konzumáciu sú vhodné hluzy a korene- zemiaky, batáty,topinambury. K jarnej strave patria orechy, semená. Vhodné sú ľahké druhy mäsa ako je hydina či ryby, ghee, kokosový olej, olivový olej.Vyžiť na jarnú očistu produkty Nutrifood plan. Výber vhodných produktov vám určí výživový poradca.
Poznámka: Ak máte podváhu alebo máte zdravotný stav, pred zmenou stravovania sa poraďte so svojím lekárom.
Bon appétite a užite si veľký pôst pred veľkonočnými sviatkami, ramadán alebo jarnú oslavu!
Ak predsa chcete využiť bohatú ponuku supermarketov, nezabudnite prikúpiť vreckovky, lieky na alergiu, chrípku a “zázračné” produkty z reklám na chudnutie.